tag:blogger.com,1999:blog-53707159598957734062024-03-13T03:09:52.514-07:00So-a-Vela Viñoteca Taperia CangasLoishttp://www.blogger.com/profile/08191304521226328051noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-5370715959895773406.post-57752472880304999102011-05-10T09:00:00.000-07:002011-05-10T02:43:26.221-07:00So-a-Vela<div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;">"En fronte, a pouca distancia están as illas (para min "Sias"), illas dos deuses ou dos "afortunados", os que están no descanso eterno. Aquí, onda o cabo, está o Home. Pero o "cabreo" grande é ler e esciotar a outra grande barbarie da actual listeza: a denominación desa costa que vemos en Cabo do Home. É a costa de "So-a-vela". Durante toda a miña vida de rapaz, de adolescente, de xoven, de maduro...sentín chamala así. Os vellos, os non vellos, todos así a chamaban. Tiven que chegar a ancián para ouvir iso de "Costa da Vela", "Costa das Velas", "Costa de la Vela", etc...¡Veña deportivismo "a tope"! ¡veña frivolidade!. E é, non ten volta "COSTA DE SO-A-VELA". O cal quere dicir "Costa baixo vixilancia". ¿Xa non se sabe a preposición "so", a de "so capa de", "so pretexto de", que ven do latino "sub"?. ¿Xa se esqueceron de que "vela" á parte de "tela forte nun mastro dunha embarcación", pode significar "acción de estar esperto ou atento no tempo en que outros dormen"?. E esa costa, precisamente, co seu Facho (grande luminaria) ten sido, durante moitos séculos, o lugar desde o que, homes espertos, atentos, vixiantes, nos teñen avisado de moitas, variadas desgrazadas invasións.</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;"><br />
</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;">Homes que viviron aí desde hai máis de dous mil anos, que foron, sen sabelo, os primeiros "morracenses". Porque agora xa vivimos a beiriña do mar. En Cangas, en Bueu, en Moaña, en Marín, en Vilaboa... Antes non se podía. Non había civilización. Agochabámonos nos montes. Viñan os invasores, os que destruían...Agora hai os "civilizados", que, se acaso, destrúen as linguas, as palabras...</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;"><br />
</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;">É así tamén a historia, a nosa historia... No comenzo da península, un faro. No remata, en SO-A-VELA, un Facho, que cando se vía aceso, indicaba perigo de invasión. No medio o Gagán, que significa "esculca". Todo vixiancia. Homes espertos. Antes"</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;"><br />
</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;"><br />
</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: large;">Extracto do texto "Do Faro de Domaio a costa de So-a-Vela" de Bernardino Graña. Poeta e bo veciño.</span></div><div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"><br />
</div><span style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: large;">Grazas ós que coma el, nos abren os ollos!!</span><br />
<span style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: large;"><br />
</span><br />
<span class="long_text" id="result_box"><span style="background-color: white;" title="So-a-Vela"></span><span style="background-color: white;" title="..¡Veña deportivismo "a tope"! ¡veña frivolidade!. E é, non ten volta "COSTA DE SO-A-VELA". O cal quere dicir "Costa baixo vixilancia". ¿Xa non se sabe a preposición "so"></span><span style="background-color: white;" title="Viñan os invasores, os que destruían...Agora hai os "civilizados", que, se acaso, destrúen as linguas, as palabras..."><br />
</span><span title="É así tamén a historia, a nosa historia..."></span></span>Loishttp://www.blogger.com/profile/08191304521226328051noreply@blogger.com0Cangas del Morrazo, España42.2649568757441 -8.781201438375887842.233032375744095 -8.8388044383758881 42.2968813757441 -8.7235984383758876tag:blogger.com,1999:blog-5370715959895773406.post-66964334857399101212011-05-10T02:39:00.000-07:002011-05-15T14:21:19.153-07:00ENTRANTES, TAPAS FRÍAS E ENSALADAS<span style="font-size: large;"><u>Foie mi-Cuit con Pan Torrado ó Aceite de Perixel</u>.</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Táboa de Catro Queixos</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Táboa de Ibéricos</u> (Paleta Ibérica, Lomo Ibérico, Salchichón de Landra e Chourizo de Landra).</span><br />
<span style="font-size: large;"><u><br />
</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Táboa de Paleta Ibérica</u>.</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Montadiños Variados</u> (Pan Torrado con Queixo Fresco, Tomate, Bonito Xamón, Anchoas, etc...).</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Ensalada de Calquer Maneira</u>.</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span>Loishttp://www.blogger.com/profile/08191304521226328051noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5370715959895773406.post-5293521137269313732011-05-10T02:25:00.000-07:002011-05-10T03:05:53.840-07:00TAPAS QUENTES<span style="font-size: large;"><u>Langostinos Grellados</u> (a plancha). </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Revolto de Cogumelos con gambas</u>. </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Tortilla de patacas</u> (con ibéricos ou legumes). </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Patacas tres salsas</u> (Ali-Oli, Coctel e Tomate) </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Croquetas Caseiras</u> (xamón, atún, cogumelos e acelgas c/ espinaca). </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Zorza</u> (carne de porco adobada e patacas). </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Filete de tenreira ou peituga de polo á pementa</u>. </span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Tenreira, Polo ou Carne de porco ó Wiski</u>.</span>Loishttp://www.blogger.com/profile/08191304521226328051noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5370715959895773406.post-8128563099979543962011-05-09T12:59:00.000-07:002011-05-15T14:20:29.890-07:00TRADICIONAIS DO MAR, DELICATESSEN E PRATOS ESPECIAIS<span style="font-size: large;"><u>Polvo á Feira</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Navallas (12 Uds)</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Ameixas á Plancha ou á Mariñeira</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Ventrescas con Piquillos en Aceite de Oliva Virxe</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Salteado de Polvo con Setas</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Espetada de Peixe Sapo con Vieiras e Langostinos </u>(acompañada con arroz e guarnición variada)</span><br />
<span style="font-size: large;"><u><br />
</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Bacallao So-a-Vela</u> (lombo de bacallao de Islandia confitado en oliva virxe acompañado de patacas panadeira e cebola aromatizada)</span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><u>Revolto de Argazo (Wakame) con Gambiñas</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><u><br />
</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Lenguado ou Peixe Sapo á Plancha</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Peixe Sapo con Ameixas en Salsa de Albariño</u></span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Arroz con Lombrigante</u> (previa reserva / mínimo 2 persoas)</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><u>Lombrigante á Plancha</u> (previa reserva / mínimo 2 persoas)</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span><br />
<span style="font-size: large;"><br />
</span>Loishttp://www.blogger.com/profile/08191304521226328051noreply@blogger.com0